Európskej únii chýbajú peniaze na pomoc po povodniach

05.06.2013 Celý región

Brusel 5. júna (TASR) - Európskej únii chýbajú podľa jej komisára pre rozpočet Janusza Lewandowského peniaze na pomoc pre povodňami postihnuté oblasti v strednej Európe. Vzhľadom na chýbajúce prostriedky v rozpočte EÚ na prebiehajúci rok možno rátať s oneskoreniami pri vyplácaní, upozornil dnes komisár z Poľska, ktorého vyjadrenia priniesla tlačová agentúra DPA.

Lewandowski uviedol, že pri povodniach síce existuje okamžitá pomoc z mechanizmu civilnej obrany. "Avšak škody sú nahradzované z Fondu solidarity (EÚ). Sme bez prostriedkov, určite, pokiaľ ide o Fond solidarity," zdôraznil v súvislosti s fondom, ktorý zriadili pred 11 rokmi s cieľom pomôcť postihnutým regiónom po záplavách, lesných požiaroch či zemetraseniach.

V súčasnosti členské štáty únie rokujú o doplnkovom rozpočte na rok 2013 vo výške 11,2 miliardy eur, avšak ani tieto dodatočné financie nebudú stačiť na pomoc po povodniach, povedal Lewandowski. Finančná podpora z Bruselu by teda pravdepodobne mohla byť vyplatená najskôr v budúcom roku.

Z doplnkového rozpočtu podľa komisára nemožno pokryť ani zvýšené požiadavky na humanitárnu pomoc v súvislosti s krízou v Sýrii, ktoré OSN najnovšie odhaduje na najmenej tri miliardy eur. Rozpočet EÚ na rok 2013 má výšku približne 133 miliárd eur, pripomína DPA.

Lewandowski opakovane vyslovil požiadavku, aby Európskej komisii umožnili nepoužité peniaze z rozpočtu odložiť s cieľom použiť ich pri reakcii na nepredvídané udalosti. "Žiadame to už roky a je to postoj Európskeho parlamentu na prebiehajúcich rokovaniach o viacročnom finančnom rámci EÚ. Podporujeme to," dodal.
 

Vyberte región